Prawidłowe żywienie w pracy
Data publikacji 23 września 2019Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Z tego powodu niezwykle istotne jest odpowiednie planowanie posiłków i dopasowanie ich do indywidualnych potrzeb. Tylko wtedy będą one wystarczające i dostarczą wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Warto mieć to na uwadze przygotowując poszczególne dania. W każdym z nich muszą znaleźć się związki z trzech grup makroskładników. Tylko wtedy każda z substancji zostanie w pełni przyswojona i wykorzystana w ciele.
Zbilansowane posiłki do pracy mogą dać dużo energii i zapewnić sytość na wiele godzin. Warto o tym pamiętać i poświęcić chociaż kilkadziesiąt minut na dopasowanie wszystkich wartości. Zazwyczaj węglowodany są głównym substratem energetycznym. Są bardzo szybko rozkładane w ciele i przekształcane na związki potrzebne do przeprowadzenia podstawowych przemian metabolicznych. Z tego powodu w diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Dodatkowo stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Przy zachowaniu różnorodności może to zmniejszyć ryzyko pojawienia się ewentualnych niedoborów.
Mając to na uwadze warto motywować się do częstego testowania nowych dań i przepisów. Dzięki temu można również zachować chęć do przestrzegania zdrowej diety. Kolejnym istotnym makroskładników jest białko. Stanowi substrat budulcowy w organizmie człowieka. Bierze udział w odtwarzaniu uszkodzonych tkanek i regeneracji. Z tego powodu przydatne jest w diecie sportowców i osób narażonych na duży wysiłek fizyczny. Kolejnym składnikiem, który jest dość niedoceniany, jest tłuszcz. Wiele osób unika go w obawie przed przytyciem.
Jednak należy pamiętać, że jest on niezbędny w dobrze zbilansowanej diecie. Stwarza środowisko do rozpuszczania wielu grup witamin. Dopiero w takiej formie mogą zostać przyswojone i wykorzystane w organizmie człowieka. Dodatkowo tłuszcze są źródłem cennych kwasów odpowiedzialnych za funkcjonowanie między innymi układu nerwowego. W dobrze zbilansowanej diecie muszą znaleźć się wszystkie potrzebne makroskładniki.